Mest redd for el-branner

Oppdatert av: Fredrik Farkas (25.sep.2015)

Fem av ti nordmenn regner feil i elektriske apparater som en sannsynlig årsak til brann hjemme hos seg selv. Én av tre frykter brann som følge av mobillading, og like mange at feil i el-anlegget skal starte brann.

Dette kommer fram i en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening i anledning Brannvernuka, som går av stabelen denne uka.

- Rundt halvparten av alle boligbranner med kjent årsak er el-relatert, enten det skyldes feil i el-anlegget eller uaktsom bruk av elektriske apparater. Det er ikke uten grunn at folk er bekymret for el-branner, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han ber folk være ekstra oppmerksomme nå når vi er på vei inn i en kaldere og mørkere årstid, og vi belaster el-anlegget med mer lys og varme.

- Se over ledninger, støpsler, kontakter, brytere og elektriske apparater. Oppdager du svimerker, deformasjoner, skader eller uvanlig varmgang, kan det være fare på ferde, advarer Kalheim.

 

Lader om natta

I følge undersøkelsen velger så mange som sju av ti nordmenn å lade mobiltelefoner og nettbrett om natta.

- De fleste har vel kjent at mobilladere kan bli ganske så varme, og i noen tilfeller kan produktfeil, skader eller tildekking føre til at det oppstår brann. Det kan få fatale konsekvenser hvis brannen starter om natta når folk sover, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring, som ber folk ta forholdsregler:

- Finn et fast sted, med ikke-brennbart underlag og god lufting rundt både mobiltelefon og lader, og lad telefon og nettbrett når du er våken og tilstede. Og sørg for at det er fungerende røykvarsler i rommet der det lades, slik at du er sikret tidlig varsling hvis det skulle begynne å brenne, sier Thorsrud.

 

Vær obs på hvitevarer

Mange setter også i gang diverse hvitevarer før de går og legger seg for natta. 30 prosent innrømmer at de kjører oppvaskmaskinen om natta, mens henholdsvis 15 prosent og 8 prosent starter vaskemaskinen og tørketrommelen.

- Det er en rekke boligbranner hvert år som starter i vaskemaskiner og tørketromler. Skjer det om natta mens vi ligger og sover, kan det fort bli svært dramatisk. Vårt klare råd er at man kun bør bruke slikt utstyr mens man er våken og til stede i boligen, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

 

KONTAKT OSS

 

Telefonliste

 


Org.nr:    945 468 661

Send oss sikker,
digital post på:

 

 

Info om eDialog

digipost.png


E-post

Postadresse:
Rådhusvegen 27
Postboks 83
8411 Lødingen


Telefon:  76 98 66 00
Faks:      76 98 66 40

Vakttelefon brøyting/sandstrøing

Erikstad/Kanstad

Lødingen/Neshamn

96014925

 

Ytterstad/Offersøy

Vestre vestbygd

47858087


Vakttelefon vann/avløp

481 76 250

116 111
Alarmtelefonen for barn og unge


  Filminformasjon

kinoani_11okt.gif