Koronasmitte på Lødingen tettsted

I dag 14.januar er det påvist 4 tilfeller av covid-19 i Lødingen ved hurtigtesting. Blant annet er det påvist smitte med tilknytting  til barnehagen. Hurtigtester kan hentes ved behov ved legesenteret.

Generelle smittevernråd

• Praktiser god hånd- og hostehygiene
  • Vaksiner deg
  • Hold deg hjemme ved sykdom
  • Test deg for covid-19 ved nyoppståtte luftveissymptomer

Koronatelefon: 477 04 943. Lødingen Kommune  har opprettet egen telefonitjeneste i forbindelse med den pågående pandemien. Tjenesten vil være åpen mellom 10.00-15.00, mandag-fredag. Her vil du få svar på spørsmål om Covid-19. Koronatelefonen vil være drevet av helsefaglig personell fra kommunen.

Har du tatt en hurtigtest og den er positiv, så ta kontakt med koronatelefonen i åpningstiden. Vær i isolasjon. Er dette i en helg eller utenom åpningstid så send en SMS til koronatelefonen. Du vil bli kontaktet senest neste virkedag.

Nye råd og anbefalinger fra 15 januar 2022

Avstand og sosial kontakt

• Alle anbefales å holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
  • Anbefalingen om 1 meters avstand gjelder ikke for barn i barnehage og på barneskole
  • Anbefalingen om avstand gjelder ikke for voksne som arbeider med barn, unge og sårbare grupper
  • Alle bør tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har samlet sett
  • Anbefaling om å redusere antall nærkontakter, men ikke isoler deg
  • Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand.
  • Barnehagebarn og barneskoleelever (egen kohort) er unntatt fra anbefalingen om antallsbegrensning
  • Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom med personer som ikke er hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære
  • Anbefaling om å treffe andre utendørs når det er mulig
  • Anbefaling om å unngå håndhilsning
  • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne bør skjerme seg, herunder være spesielt forsiktige med, eller unngå: store forsamlinger og samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand og unødvendige reiser til områder med mye smitte. Denne gruppen bør likevel ikke isolere seg. Det er viktig med noe sosial kontakt
  • Anbefaling om å unngå bruk av kollektivtransport ved trengsel

Smittevernfaglig forsvarlig drift

• Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer krav om å sørge for at det er mulig å holde minst 1 meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og at virksomheten har utarbeidet rutiner for god hygiene, godt renhold og lufting.
  • Påbud om smittevernfaglig forsvarlig drift for barnehager, skoler og annen opplærings- og utdanningsvirksomhet.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt
  • Treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, bowlinghaller og liknende kan holde åpent for maks 20 personer ved innendørs gruppetrening.
  • Følgende virksomheter skal drives smittevernfaglig forsvarlig for å kunne holde åpent: Bibliotek, bowlinghaller, museer, bingohaller, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, treningssentre, kjøpesentre, butikker, varemesser, midlertidige markeder og lignende.
  • Med unntak av bibliotek, museer, butikker og kjøpesentre skal virksomhetene registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.
  • Bransjeveiledere bør overholdes for bl.a. treningssentre og svømmehaller. Det betyr i praksis at det blir strengere krav til smittevern.

Munnbind

• Påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.
  • Det er ikke krav til munnbind mens man sitter ved et bord på serveringssted.
  • I taxi er det påbud om bruk av munnbind for både passasjer og sjåfør.

Arbeidsliv

• Påbud om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra dersom dette er praktisk mulig og ikke til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen, blant annet virksomhet for å ivareta barn og sårbare grupper.
  • Hjemmekontor og munnbind gjelder ikke for tjenester der dette er til hinder for at ansatte kan utføre nødvendige og lovpålagte oppgaver i møte med sårbare grupper og barn og unge.
  • Anbefaling om 1 meters avstand
  • Anbefaling om munnbind om det ikke er mulig å holde avstand, med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer som bruk av skillevegger eller liknende.
  • Påbud om å bruke munnbind gjelder i noen publikumsrettede deler av arbeidslivet. Se omtale nedenfor under "Munnbind".
  • Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom over tid med personer som ikke er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære.

Kommunen følger Folkehelseinstituttets veiledning. Vi gjør oppmerksom på at situasjonen kan endre seg raskt. Pålegg, råd og veiledning kan bli endret fortløpende.